AKTUELNO

Veterani Korejskog rata širom SAD obeležili su 65. godišnjicu od primirja kojim su okončane borbe.

Na ceremoniji na Menhetnu u Njujorku, veteranima koji su se okupili obratio se bivši kongresmen i saborac Čarls Rejndžel, kao i juznokorejski ambasador u SAD Hio-Sung-park, prenosi AP.

U njihovu čast podignuta je američka zastava i odata je pošta vojnicima koji su poginuli u ratu.

Veterani su izjavili da su veoma zahvalni na tome što nisu zaboravljeni i što im je odato priznanje za doprinos u ratu, što već dugo vremena nisu osetili.

Kada smo se vratili iz rata, nije nas dočekala parada, rekao je Sal Skarlato, koji je služio armiju u Koreji, a danas je predsednik Korejskih ratnih veterana u Njujorku.

U Ohaju, više od 70 ratnih veterana okupilo se u predgrađu Ivendejla kako bi obeležili 27. jul, dan kada je prekinuta vatra.

Njih je posebno obradovala vest da je ameerički vojni avion otišao na neobičan put u Severnu Koreju kako bi vratio posmrtne ostatke, kako se veruje, 55 vojnika koji su poginuli tokom Korejskog rata.

Kada budu identifikovani posmrtni ostaci vojnika i kada budu sahranjen, njihove porodice će napokon uspeti da pronađu mir zbog gubitka svojih voljenih, rekli su veterani na ceremoniji u Ohaju.

#Korejski

#Rat

#SAD

#veteran

'